Yara Bakımının İyileşme Sürecindeki Etkileri Nedir?

Derimiz vücudumuzu dış etkenlere karşı koruyan, ısı yalıtımı sağlayan en geniş organımızdır. Yara ise, deride veya bir başka organda oluşan doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Yara; fiziksel (dışsal etkenler), kimyasal (yanlış ilaç kullanımı), termal radyasyon (ısı), cerrahi nedenlere bağlı ya da spontan olarak gelişen doku bütünlüğünün bozulması olarak da tanımlanır. Kronik yara ise yara iyileşme sürecinin oldukça uzun süren karmaşık bir halidir. Kronik yaralar 2 aydan daha uzun sürede iyileşmeyen yaralardır. Bası yaraları, diyabetik ayak yaraları, venöz ve arteriyel ülserler bu gruptadır. Bu yaraların iyileşmesi uzun süren medikal ve cerrahi tedavi süreci gerektirmektedir.

Yaraların iyileşmesini etkileyen bazı faktörler vardır:

Genel Faktörler: Yaş, kansızlık, vitamin eksiklikleri, obezite, enfeksiyon, eser element eksiklikleri, genetik ve immünolojik sorunlar olarak sıralanabilir.

Lokal Faktörler: Kan akımı, denervasyon, hematom, lokal enfeskiyon, mekanik stres ve doku tipi olarak sıralanabilir.

Yaranın iyileşme sürecinde, profesyonel olarak yara bakımı eğitimi almış hekim ve yardımcı sağlık personeli hastalara tedavi uygulamalıdır. Profesyonel olmayan kişiler tarafından yapılan müdahale sonucunda hastanın uzuvları ve hayatı tehlikeye girebilir.

Evde yapılan yara bakımlarında, eğitim almış hekimlerin yönlendirdiği şekilde müdahale edilmeli veya ağır yarası olan vakaların en yakın sağlık kurumlarından destek alması gerekmektedir.

Bazı kronik yara tedavi hizmetleri sadece hastanelerde verilebilmektedir. Bu gibi durumlarda yara bakımının temel hedefi yarayı iyileştirmekten ziyade hastanın genel durumunu düzeltmek veya plastik cerrahi operasyonları ile kapatılabilir hale gelmesini sağlamaktır.

x
Yardıma mı ihtiyacınız var?

Ayrıntıları
bizimle görüşün

Dilerseniz sizinle doğrudan iletişime geçebileceğimiz bilgileri ve görüşmek istediğiniz konuyu bizimle paylaşın, en kısa sürede biz size ulaşalım.

444 68 18 info@wellpointevdebakim.com

Hemen Başvurun

“Gönder” butonuna basarak, kişisel verilerinizi işlemek için onay veriyorsunuz.