Kronik Yorgunluk Hastalık Belirtisi Olabilir

Yorgunluk birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi günlük rutininizin bir sonucu da olabilir. Dinlenme, düzenli beslenme ve stresi azaltmak ile geçmiyorsa sağlık sorunu belirtisi olabilir. Aniden beliren aşırı yorgunluk belirtisi sık tekrarlanıyorsa doktordan destek alınması gerekebilir. Yorgunluğun türü ve düzeyi teşhis konulmasında belirleyici bir rol oynar.

Akut Böbrek Yetmezliği Riski

Ani yorgunluğun ilk nedenlerinden biri akut böbrek yetmezliği olabilir. Akut veya ani böbrek yetmezliği, böbrek atıklarını süzer ve idrar oluştururken elektrolitleri korumasını sağlayan işlevlerini bozar. Böbrek yetmezliğinin belirtileri arasında yorgunluk, azalan iştah, kaburga ve kalça arasında ağrı, yüksek tansiyon ve nöbetler bulunur. Akut böbrek yetmezliğinin olası sebepleri arasında ani ve aşırı yorgunluğa yol açabilecek yanıklar, susuz kalmak, ameliyat, septik şok, kan nakli tepkimesi, hamilelik komplikasyonları ve idrar yolları tıkanıklığı bulunur. Tedavisi için sebebin belirlenmesi gerekir. Sıvı alımı üretilen idrara denk düzeyde tutulmalıdır. Laboratuvar raporlarıyla diyalizin gerekli olup olmadığına karar verilebilir.

Kronik Yorgunluk Sendromu Riski

Kronik yorgunluk sendromu da ani yorgunluk nedenlerinden olabilir. Bu sendromun gerçek sebebi henüz bilinmese de viral enfeksiyona benzer belirtileri hemen veya birkaç gün içinde kendilerini gösterirler. Esas belirtisi olan aşırı yorgunluk, normal günlük aktiviteleri bile yapılamaz hale getirebilir. Kronik yorgunluk sendromu teşhisi için, yorgunluğun en az altı hafta sürmesi ve yatakta dinlenerek giderilememesi gerekir.

Kronik yorgunluk sendromunun henüz bir tedavisi yoktur ancak belirtileri tedavi edilebilir. Depresyon ve uyku yönetimi için ilaçlar kullanılabilir, rahatlama ve stres azaltma teknikleri denenebilir. Bunların arasında biofeedback, derin nefes egzersizleri bulunmaktadır. Gün içindeki zorlu görevleri bölerek dinlenmeye vakit ayırmak da faydalı sonuçlar sağlayabilir.

Lupus Riski

Lupus deri veremi olarak da bilinen otoimmün bir hastalıktır. Beyin, deri, eklemler, kalp, böbrekler ve akciğerler gibi vücudun birçok bölgesini etkileyebilir. Lupus hastalarında vücudun bağışıklık sistemi, hücre ve dokular ile antijenleri birbirinden ayırt edemez, dolayısıyla ağrı ve enflamasyon yaratan antikorlar üretir. Lupus hastalığı ani yorgunluk nedenlerinden olabilir ve hastaların %81’inde aşırı yorgunluk görülmektedir. Tedavisi vücudun etkilenen bölgelerine bağlıdır ve tedavi amacıyla antienflamatuar ilaçlar, kortikosteroidler, bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçlar kullanılır.

Bunun dışında kansızlık, demir eksikliği, depresyon, uyku apnesi gibi çeşitli tıbbı koşullar kronik yorgunluğa neden olabilir. Sebebin tespiti için doktor desteği alınması gerekebilir.

x
Yardıma mı ihtiyacınız var?

Ayrıntıları
bizimle görüşün

Dilerseniz sizinle doğrudan iletişime geçebileceğimiz bilgileri ve görüşmek istediğiniz konuyu bizimle paylaşın, en kısa sürede biz size ulaşalım.

444 68 18 info@wellpointevdebakim.com

Hemen Başvurun

“Gönder” butonuna basarak, kişisel verilerinizi işlemek için onay veriyorsunuz.