Diyabet Hastalığınız İle Beraber Uzun Yıllar Mutlu Yaşayın

Diyabet kontrolleri, diyabet tedavisinin en önemli aşamasıdır. Günümüzde evde bakım hizmetiyle diyabet testleri artık hastanın evinde de yapılabiliyor. Haftalık, aylık ve yıllık diyabet bakımı hastalığın kontrolünde hayati öneme sahiptir.

Bunun yanı sıra kişinin kendisinin de evde yapabileceği bazı diyabet kontrolleri vardır. Bunlara glikoz kontrolü, ayak bakımı, kilo ve günlük tutma dahildir. Diyabet kontrolleri ile bireyler kendi diyabet yönetiminde sağlık uzmanları tarafından sunulan kontrollerin ötesinde gerçekten bir fark yaratabilirler.

Diyabet testleri ve kontrolleri

Sağlıklı yiyecekler yiyerek, aktif bir yaşam tarzı yaşayarak ve reçeteye göre ilaç alarak kendi diyabet bakımını kontrol altına alan kişiler, genellikle kan şekeri seviyeleri üzerinde iyi bir kontrole sahiptir. Yine de düzenli sağlık kontrollerine ve testlerine ihtiyaç vardır.

Her 3 ila 6 ayda bir muayene için uzmanlarla görüşün. Bu kontrol sırasında, uzmanınız tansiyon, kilo, ayaklarınızı kontrol edecektir. Ayrıca 6 ayda bir diş hekiminize görünmelisiniz.

İnsülin alıyorsanız, doktorunuz ayrıca enjeksiyon bölgelerinizde insüline reaksiyon belirtileri aramak için cildinizi inceleyecektir. Bunlar sert alanlar veya deri altındaki yağın yumru oluşturduğu alanlar olabilir. Uzmanınız ayrıca karaciğer büyümesi belirtileri için karnınızı kontrol edebilir. Her yıl düzenli göz muayenesi de yaptırmalısınız.

Şeker hastalığından dolayı göz problemleriniz varsa, muhtemelen göz doktorunuza daha sık görünmeniz gerekebilir.

En az yılda bir kez ayaklarınızın ve reflekslerinizin kontrol edilmesi gerekebilir. Bunun yanı sıra nasır, enfeksiyon, yara ve tırnak kalınlaşması da kontrol edilir. Monofilament adı verilen bir aletle ayaklarınızın herhangi bir yerinde his kaybı (periferik nöropati) olup olmadığı kontrol edilir.

Hemoglobin A1C Testleri

A1C laboratuvar testi, 3 aylık bir süre boyunca kan şekeri seviyenizi ne kadar iyi kontrol ettiğinizi gösterir.

Normal seviye %5,7'den azdır. Diyabet kontrollerinde, %7'nin altında bir A1C'yi hedeflenir. Daha yüksek A1C sayıları, kan şekerinizin daha yüksek olduğu ve diyabetinizden kaynaklanan komplikasyonlara sahip olma olasılığınızın daha yüksek olabileceği anlamına gelir.

Kolesterol

Kolesterol profil testi, kanınızdaki kolesterol ve trigliseritleri ölçer. Bu tür testleri sabahları aç karnına yaptırmalısınız.

Tip 2 diyabetli yetişkinler bu testi en az 2 yılda bir yaptırmalıdır. Daha önce bu testlerinde anormallikler çıkan kişiler doktorunun tavsiyesine göre 3 – 6 ay aralıklarla veya yılda 1 kez yaptırabilir.

Tansiyon

Diyabet rahatsızlığı olan kişiler sık aralıklarla kan basıncını ölçmelidir. Normal dışı sonuç çıkar ise takibinde olduğu hekime başvurmalıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalar kişinin evde ölçtüğü kan basıncı değerlerini daha önemli bulmaktadır(beyaz önlük hipertansyonu?)

Böbrek Testleri

Yılda bir kez, albümin adı verilen bir proteini arayan bir idrar testi yaptırmalısınız. Doktorunuz ayrıca her yıl böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ölçen bir kan ve idrar testi yaptıracaktır.

1 hafta - 3 aylık kontroller

Haftalık ve aylık çeşitli kontroller, diyabetinizi kontrol etmeye yardımcı olabilir. HbA1c testleri, ortalama kan şekeri seviyeleriniz için üç aylık bir kılavuz sağlar. Ayrıca kan basıncını aylık olarak kontrol etmeli ve ilaçları aylık olarak gözden geçirmelisiniz.

Kilo vermeye çalışıyorsanız, her hafta kilonuzu kontrol etmeli ve daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa uzman desteği almalısınız.

Diyabet için profesyonel kontroller

Kilo kontrolü, kan basıncı veya kan şekeri kontrolü arasında bir kazanç elde etmeye çalışıyor olsanız da, diyabet uzmanı hemşirenizden yardım alarak, kontrollerinizin ne anlama geldiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Bu tür bir aylık kontrol, iyi bir kontrol için çabalayanlar için gereklidir. Kontroller için düzenli hasta-hemşire teması, mükemmel diyabet kontrolünün anahtarıdır.

Diyabet için yıllık kontroller

Diyabet doktorunuz veya hemşireniz çeşitli farklı diyabet komplikasyonları için yıllık testler yapmalıdır. Diyabet hastalarının çoğu ihtiyaç duydukları kontrolleri alamazlar ve yapsalar bile sonuçlara göre hareket edilmez.

Nasıl hissettiğiniz de dahil olmak üzere kişisel bilgilerinizi doktorunuzla paylaşmayı unutmayın. Yıllık kontroller; gözler, ayaklar, dolaşım, diyet, kilo, nöropati, kalp, tansiyon, tiroid, elektrolitler, kolesterol, kan ve daha fazlasını içermelidir.

Düzenli kontrol, diyet, düzenli egzersiz, sağlıklı yaşam tarzı diyabeti kontrol altına almak için yeterli olacaktır.

x
Yardıma mı ihtiyacınız var?

Ayrıntıları
bizimle görüşün

Dilerseniz sizinle doğrudan iletişime geçebileceğimiz bilgileri ve görüşmek istediğiniz konuyu bizimle paylaşın, en kısa sürede biz size ulaşalım.

444 68 18 info@wellpointevdebakim.com

Hemen Başvurun

“Gönder” butonuna basarak, kişisel verilerinizi işlemek için onay veriyorsunuz.